Puder nanosimo kako bi prekrili male nedostatke na koži lica, no koristimo ga kao zaštitu od vanjskih utjecaja. Ovo je jedan od preparata za koji je bitno da je kvalitetan, a biramo ga prema nijansi tena i tipu kože. Donosimo male savjete kako odabrati idealan puder i učiniti kožu lijepom i bez mana.

Tip kože

Mnogi griješe kada puder biraju prema vlastitim željama, a ne prema tipu kože. Kada govorimo o masnoj, suhoj i mješovitoj koži to nisu dermatološka stanja, to je naprosto tip kože koji imamo i na što ne možemo utjecati, tvrdi spec. dermatovenerolog Željana Bolanča.

Masna koža

Masna koža lica zahtjeva iznimno lagane pudere s matirajućim efektom kako bi se spriječio sjaj kože i pojava masnoće. Birajte pudere bez ulja (oil free) koje ćete po nanošenju fiksirati puderom u kamenu. Dodatno fiksiranje spriječit će prijevremeni sjaj kože, ali i držati tekući puder na mjestu.

Cilj vam je matirati kožu lica, što to ne znači da takvi puderi nisu hidratantni. Zato su oni na bazi vode najbolji izbor za masnu kožu. Dakako, bilo bi najbolje da prije kupnje pudera za masnu kožu isprobate tester kako biste vidjeli koji puder najbolje stoji na vašoj koži.

Suha koža

Ukoliko ne odaberete puder prave teksture suhi dijelovi na licu postat će još izraženiji. Puder za suhu kožu lica može biti i nešto gušće ili teže formulacije, no važno je da se lako nanosi te ne isušuje već ionako suhu kožu

Ako pak ne želite izrazito prekrivanje odaberite toniraćuje kreme, kao što su BB i CC kreme. One neće “zabetonirati” vaše lice, a pružit će vam prijeko potrebnu hidrataciju.

Osim toga, vodite brigu o sastojcima pudera. Oni su vrlo bitna komponenta pudera koji nanosite na svoje lice. Posebno ako imate dermatološke bolesti jer na taj način puder vam može pomoći da kožu učinite zdravijom i ljepšom.

Za suhu kožu to su puderi sa dodatkom hijaluronske kiseline. S druge pak strane, masnoj koži pogoduju puderi koji sadrže salicilnu kiselinu, što zasigurno ne pogoršava problem na koži, nego čak i dugoročno pomaže u liječenju problema.

Osjetljiva koža

Osjetljiva koža ili koža sklona nepravilnostima neće lako prihvatiti većinu proizvoda. Nažalost, kod ovog tipa kože je potrebno ulaganje u kvalitetnije proizvode poput onih u ljekarnama. Osnovna razlika između pudera koje kupujete u ljekarnama i parfumerijama jesu provedena klinička ispitivanja.

Puderi u parfumerijama dermatološki su testirani, ali ne i klinički, što nije slučaj sa puderima koji se prodaju u ljekarnama. Razlog je vrlo jednostavan. Oni u ljekarnama namijenjeni su osobama koje muku muče s nekim dermatološkim problemom kao što su akne, rozaceja, psorijaza i slično.

Jesu li puderi štetni za našu kožu?

Sumnje kako su tekući puderi štetni za našu kožu nisu potpuno istinite, ali ni lažne. Naime, puder može biti štetan ako ne očistite kožu kako treba ili još gore, odete na spavanje sa šminkom na licu. Lice je potrebno temeljito očistiti svaku večer prije spavanja i taj ritual nikako se ne smije preskakati ako želite imati lijepu i njegovanu kožu.

Vizažitica Sanja Obrovac otkrila nam je kako svojim klijenticama uvijek naglašava da su čišćenje i njega lica najvažniji. Kada je lice pravilno njegovano, onda je puder samo jedan od dodataka kojim naglašavate njegovu ljepotu, a ne alat kojim skrivate eventualne probleme na licu.