Zimsko vrijeme nije najdraže doba godine za sve one koji pate od problema suhe kože. Upravo zbog niskih temperatura smanjuje  se količina vlage što rezultira suhim zrakom. Ranice na rukama i ispucale usnice, svakodnevna su pojava. No najvažnije pravilo kad je suha koža u pitanju je da morate biti uporni.

Najčešći simptom suhe kože je svrbež. Često imate osjećaj kao da vas svrbi cijelo tijelo, ruke, leđa, lice pa i noge. Svakodnevna upotreba različitih iritansa, kao što su deterdženti i sapuni za pranje ruku, također pospješuju isušivanje kože. Većina njih nema zadovoljavajuć hidratizacijski učinak, a budući da ih koristimo više puta dnevno, samo pospješujemo isušivanje kože.

Prilikom kupanja, poželjno je koristiti uljne gelove za tuširanje i provoditi uljne kupke. Po izlasku iz tuša sasvim je krivo brisati i strugati kožu ručnikom. Kožu treba nježno tapkati da sva vlažnost prodre kroz kožu, posebno u zimskim mjesecima.

Da biste spriječili nepotrebno isušivanje kože, držite se naših savjeta:

– ruke perite sindetima, takozvanim sapunima bez sapuna koje danas možete naći u bilo kojoj ljekarni po vrlo pristupačnim cijenama

– svaki put nakon pranja ruku obavezno nanesite hidratatntu kremu jer svakim pranjem skidate sloj lipida koji štite vašu kožu

– neka vam balzam za usne uvijek bude pri ruci

Danas se u kozmetičkoj industriji troše milijarde dolara i eura na hidratantna sredstva, međutim cijena nije uvijek mjerilo kvalitete. U terapiji suhe kože, treba koristiti dematološke proizvode visoke tolerancije. Njihov sastav ipak je bogatiji od krema koje možete pronaći na policama supermarketa. No cijena ne garantira i kvalietetu.

Prednost trebate dati kremama koje u svom sastavu imaju neki od sljedećih sastojaka:

– glikolna kiselina, najpoznatija AHA kiselina koja pomaže i kod starenja kože

– ceramidi, koji su priodni sastojci naše kože

– masne kiseline, koje povećajua vlažnost kože i potiču obnovu stanica

– lipidi, koji će koži omogućiti da zadrži vlažnost

– hijaluronska kiselina, koja kožu čini gipkom i elastičnom

 

Da bi se krema još bolje apsorbirala u kožu na rukama, možete se poslužiti zanimljivim trikom. Nakon, što ste nanijeli kremu, na ruke stavite gumene rukavice. To će kremi omogućiti da dodatno prodre kroz kožu.

Također, u zimsko doba grijemo stanove, a svi oni koji u stanovima imaju centralno grijanje znaju koliko ono šteti našoj koži. Zato bi bio dobro, smanjiti grijanje ili na radijatore postaviti posudice s vodom, čime ćete povećati vlažnost zraka.